Firma Lajkonik
1910 - 1919
W 1910 roku, czyli ponad 100 lat temu, wszystko się zaczęło! W miejscowości Skawina, nieopodal Krakowa, austriacki kupiec Henryk Franck, założył Fabrykę Surogatów Kawowych „Henryk Franck i Synowie”. Na początku zakłady zajmowały się suszeniem, mieleniem i prażeniem cykorii. W 1911 roku rozpoczęto produkcję kawy zbożowej.
1920 - 1929
Lata 20. to okres rozwoju i modernizacji zakładów. Do produkcji wprowadzono m.in. cykorię porcjowaną oraz kawę z mlekiem.
1930 - 1939
Lata 30. to kolejny okres prosperity skawińskich zakładów. Fabryka przetrwała światowy kryzys gospodarczy w dobrej kondycji. W 1939 roku zatrudniano 658 pracowników a roczna produkcja kawy i cykorii wynosiła ok. 7.500 ton.
1940 - 1949
Zakłady w Skawinie szybko podniosły się z wojennych zniszczeń. Fabryka została znacjonalizowana i przyjęła nazwę „Fabryka Środków Kawowych”.
1950 - 1959
W latach 50. do nazwy „Fabryka Środków Kawowych” dodano jeszcze „ i Makaronu”. A tak naprawdę powinno się dopisać jeszcze: „i koncentratów zupowych, i gotowych dań, i przypraw, i konserw mięsnych, warzywnych i owocowych, i proszku do pieczenia, i zup w proszku, i kiślu, i składników sosu Worcester…”
1960 - 1969
W 1961 roku rozpoczął się okres silnego wzrostu, który trwał nieprzerwanie przez szczęśliwe 13 lat – aż do 1974 roku.
1970 - 1979
W 1970 roku zaprzestano produkcji koncentratów spożywczych i skupiono się na tym, co lubimy najbardziej – na słonych paluszkach. Polacy pokochali od razu chrupiące przysmaki ze Skawiny. W tym czasie rozpoczęto produkcję innego, także „kultowego” dziś produktu, czyli kawy Inka.
1980 - 1989
W latach 80. dzieliliśmy się naszymi przysmakami niemalże z całym światem. Produkty ze Skawiny wędrowały do ZSRR, USA, Niemiec, Kanady, Anglii, Australii, Kuwejtu, Malezji, Nowej Zelandii, Arabii Saudyjskiej i Belgii. Nasze produkty popłynęły nawet na Kubę, Islandię i do Królestwa Bahrajnu!
1990 - 1999
W 1993 roku nastąpiło najważniejsze wydarzenie dla dzisiejszej pozycji marki Lajkonik. Zakłady „Koncentraty Spożywcze Skawina” zostały sprywatyzowane. Produkcja wzrosła, rozbudowano i unowocześniono fabrykę, a przekąski „Lajkonik” trafiły na stoły w całej Polsce, jak w tradycyjnej krakowskiej piosence: „Lajkoniku Laj, Laj, poprzez cały kraj…”
2000 - 2009
Wśród Lajkonikowych przysmaków pojawiło się wiele nowych produktów, m.in. Krakowskie Talarki czy Paluszki Junior. Przekąski Lajkonika zdobywały liczne nagrody takie jak „Produkt Roku”, „Złoty Laur Konsumenta”, „Superbrands” i wiele innych. Dziękujemy!
2010 - Sto lat Lajkonika
Lajkonik ma już 100 lat! Obchody 100-lecia uświetniło wiele wydarzeń – na półkach sklepowych pojawiły się opakowania Lajkonika ozdobione logo przypominającym o tej szczególnej rocznicy. Dzieci ze 100 wybranych szkół podstawowych uczestniczyły w konkursie na zaprojektowanie jubileuszowych szat dla Lajkonika, a zwycięska szkoła otrzymała atrakcyjne nagrody. Lajkonik ubrany w nowy strój wziął udział w obchodach Dnia Lajkonika w Krakowie.
2010 - 2012
Składniki najwyższej jakości, polska tradycja wypieku i oryginalna receptura sprawiają, że Lajkonik to idealna przekąska na każdą okazję. Rok 2010 obfitował również w nowości od Lajkonika – na rynku pojawiły się między innymi Paluszki Pełnoziarniste. Krakowskie Talarki o smaku cebulki zdobyły serca miłośników słonych przekąsek, o czym świadczy przyznanie nagrody „Najlepszy Produkt. Wybór Konsumentów 2012”.
2013 - 2015
W 2013 roku Lajkonik wprowadził na rynek Rewersy – innowacyjny produkt, wypiekany w piecu według nowej, sekretnej receptury. Już w 2014 roku Rewersy sięgnęły po srebrny laur w konkursie „Najlepszy Produkt. Wybór Konsumentów”. W 2015 roku do rodziny Rewersów dołączyły dwa nowe smaki – sezam oraz zioła prowansalskie. Pierwsze paczki nowych Rewersów zainaugurowały zmiany w wyglądzie wszystkich opakowań Lajkonika.
Komentarze
Prześlij komentarz